Smart City Arad

  1. Iluminat public cu LED. Proiectul „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, în valoare de 3.249.469 CHF co-finanțat prin Programul de Cooperare Elvețiano-Român, în perioada 28/05/2015 –28/12/2018 cuprinde extinderea și modernizarea sistemului de iluminat prin instalarea a 3114 puncte luminoase. Sistemul de iluminat public din Arad are în funcțiune 15.158 puncte luminoase, din care 9434 modernizate prin înlocuirea aparatelor de iluminat cu vapori de sodiu cu aparate de iluminat cu leduri, celelalte urmând să fie înlocuite până în 2020. Sistemul urmează să beneficieze de soluția iluminat inteligent, care  presupune controlarea de la distanță, prin sisteme digitale, atât a programului de funcționare, cât și a intensității luminii. În acest moment, Aradul este cel mai avansat oraș din țară în ceea ce privește iluminatul cu LED.

  2. Hot Spots. În prezent, pe raza municipiului Arad sunt active 30 de hot-spoturi, puse în funcțiune în cadrul proiectului „Creșterea calității serviciilor de internet în Arad și Oroshaza”, implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria -România 2007 -2013. Se intenționează extinderea soluției WIFI, cu acces la internet gratuit securizat în zonele publice (parcuri, zone pietonale, etc.)

  3. Supraveghere video inteligentă.   Sistemul de supraveghere al municipiului este format din  84 de camere video, care funcționează 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Se intenționează extinderea sistemului pentru monitorizarea unor noi locații din municipiu, pe două direcții: trafic și securitate (în zone centrale și în cele cu aglomerări urbane pe de o parte și intrarea în unitățile de învățământ, pe de altă parte)

  4. E-guvernare – aplicație ce permite trimiterea electronica a cererilor, sesizărilor, petițiilor și urmărirea stării lor, implementată în cadrul unui proiect european finanțat prin POSCCE

  5. Catalog electronic. Cele 22 unități de învățământ din Arad sunt cuprinse în proiectul „Sistemul de management şi analiză a performanțelor școlare” au acces la internet wireless. Aproape 330 de Acces Point-uri au fost montate în acest scop. Primăria Municipiului Arad a finalizat achiziția celor 900 de tablete, astfel că fiecare clasă de elevi are propriul catalog electronic.

  6. Bike-sharing. Consiliul Local al Municipiului Arad a aprobat în anul 2016 „Studiu pentru implementarea unui sistem de mobilitate nemonitorizat, modern, ecologic și durabil în municipiul Arad (Bike-sharing), realizat în cadrul proiectului „Dezvoltarea comună a pistelor de biciclete în Arad şi Gyula” finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria -România 2007 -2013.

  7. În domeniul parcării inteligente a autoturismelor primul pas a fost făcut prin crearea facilității de plată prin SMS, Aradul alăturându-se altor orașe din țară

  8. Biblioteca A.D. Xenopol a implementat Public Library Innovation Programme, program care își propune să ajute bibliotecile publice sa utilizeze tehnologia informației și comunicării pentru a crea servicii noi de bibliotecă care acoperă nevoi de dezvoltare a comunităților: în agricultură, în sănătate, în dezvoltare economică, în educație, pentru incluziune socială etc. In cadrul acestui proiect au fost organizate si ateliere after-school, pentru elevi, unde sunt realizate activități de educație media folosind laptopuri, tablete, software liber și servicii online sub îndrumarea trainerilor.

  9. My Arad Este o aplicaţie gratuită care poate fi accesată de pe dispozitivele de tip smartphone care folosesc sisteme de operare android sau IOS, dar este disponibilă şi pe site-ul Primăriei, www.primariaarad.ro.Vizitatorii pot să sesizeze Municipalitatea în privinţa diverselor probleme din oraş legate de: iluminatul public, câinii comunitari, canalizare, maşini abandonate sau parcate neregulamentar, refacerea străzilor şi aleilor, salubrizarea străzilor, toaletarea copacilor şi întreţinerea gardului viu, nereguli în privinţa ordinii publice, solicitare de locuinţă, revendicări în baza Legii 10, câteva informaţii despre comerţul ambulant.

Proiecte care urmeaza a fi implementate

  1. Un sistem de e-ticketing pentru transportul public urban urmează să implementat în Arad pe baza unei documentații realizate în cadrul proiectului Transport Urban în Municipiul Arad – Etapa a III-a, cu finanțare de la BERD.

2. Digitax – program pilot la nivel național care va demara în noiembrie 2017, perioada de testare fiind de două luni. Se intenționează conectarea atât a instituțiilor din subordinea Consiliului local, cât și a altor instituții autonome din oraș.

3. Supraveghere video inteligentă

Anul 2018 va evidenția contribuția arădeană la cultura națională și europeană prin conservarea, digitizarea unor obiective relevante ale patrimoniului cultural arădean.